Popular Post

Posted by : Unknown 31 Ιουλ 2015

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορα αναφορικά με τη γλώσσα μας, τα οποία πιστεύουμε και αναπαράγουμε άκριτα. Ποιος από εμάς δεν έχει θεωρήσει την ελληνική γλώσσα ανώτερη από όλες τις άλλες και λέξεις, όπως geology ή biology, ελληνικό δημιούργημα, ενώ στην ουσία δεν είναι; Αυτές είναι μερικές από τις προκαταλήψεις σχετικά με τη γλώσσα, οι οποίες αξίζουν μία αποσαφήνιση.
  1. Ο γραπτός λόγος είναι ανώτερος από τον προφορικό. Δεν ισχύει. Μπορούμε να πούμε ότι ο γραπτός λόγος είναι πιο προσεγμένος ή ότι συμβάλλει στη διατήρηση του πνευματικού πολιτισμού ενός έθνους υποστηρίζοντας το ρητό ότι ''τα γραπτά μένουν''. Ωστόσο, ο προφορικός λόγος είναι εξίσου σημαντικός δεδομένου ότι διευκολύνει την επικοινωνία των ομιλητών. Άλλωστε, όταν αναφερόμαστε στη γλώσσα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι, σύμφωνα με τους γλωσσολόγους, εννοούμε τον προφορικό λόγο και όχι τη γραφή.
  2. Κάποιες γλώσσες είναι ανώτερες από κάποιες άλλες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν γλώσσες ανώτερες ή κατώτερες. Οι γλώσσες είναι ισότιμες εφόσον εξυπηρετούν τις ανάγκες έκφρασης των ομιλητών τους. Το γεγονός ότι κάποιες γλώσσες έχουν πιο πλούσιο λεξιλόγιο από άλλες οφείλεται στον αναπτυγμένο πολιτισμό ενός λαού, ο οποίος καθιστά αναγκαία την ύπαρξη ανάλογου λεξιλογίου.
  3. Η εισροή ξένων λέξεων έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό μίας γλώσσας. Όχι, μία γλώσσα χάνεται και θεωρείται πλέον νεκρή όταν δεν υπάρχουν οι ομιλητές της, δηλαδή όταν χαθεί ένας λαός τότε θα έχει χαθεί και η γλώσσα του. Από τη στιγμή που μία γλώσσα είναι ζωντανή αλλάζει αναπόφευκτα. Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι μία αλλαγή είναι καλύτερη ή χειρότερη, είναι απλώς μία αλλαγή. Τα δάνεια της ελληνικής από την αγγλική εξηγούνται βάσει της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των αγγλόφωνων πολιτισμών και σε καμία περίπτωση δεν φθείρουν ή αφανίζουν τη γλώσσα μας.
  4. Οι νέοι είναι γλωσσικά πένητες. Βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν την άποψη αυτή είναι η χρήση των greeklish. Τα greeklish είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος γραφής, ο οποίος περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι οι νέοι είναι γλωσσικά ελλιπείς δεδομένου ότι το ''γλωσσικά'' σχετίζεται με τον προφορικό λόγο. Γι' αυτό, μη μπορώντας να συγκρίνουμε προφορικό και γραπτό λόγο, κάθε απάντηση σχετικά με το ερώτημα αυτό θεωρείται επισφαλής. Γενικότερα, η ''γλώσσα των νέων'' δεν είναι κάτι κατώτερο και κατακριτέο, είναι απλώς μία γλωσσική ποικιλία, η οποία χρησιμοποιείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
  5. Οι λέξεις geology, cardiology, hydrometer και άλλες παρόμοιες είναι ελληνικές. Ούτε αυτό ισχύει. Οι λέξεις αυτές καθώς και άλλες παρόμοιες, οι οποίες σχετίζονται με κλάδους της επιστήμης δεν θεωρούνται ελληνικές διότι δεν είναι προϊόν ελληνικής σκέψης. Με άλλα λόγια, δεν τις επινόησαν Έλληνες, απλώς οι δημιουργοί τους δανείστηκαν ελληνικές λέξεις ως συνθετικά τους. Ο λόγος για τον οποίο τα συνθετικά είναι ελληνικής καταγωγής είναι ότι προσδίδουν αφενός κύρος, λόγω της θέσης που κατέχει η ελληνική παγκοσμίως ως φορέας πολιτισμού και αφετέρου έναν πιο λόγιο τόνο, ο οποίος δεν υπάρχει στο καθημερινό λεξιλόγιο των δημιουργών τους.
Για περισσότερα σχετικά με τους μύθους της γλώσσας βλ. Δέκα μύθοι για την ελληνική γλώσσα, Χάρης Ι. (επιμ.), Αθήνα 2001

Πηγή: polispost.com

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Genuistics - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -