Popular Post

Posted by : Unknown 3 Αυγ 2015

Το Mc Gurk effect είναι ένα βασικό στοιχείο που σχετίζεται με την κατανόηση του ανθρώπινου λόγου. Η ουσία του McGurk effect είναι ότι τα οπτικά κλειδιά παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση μιας προφορικής λέξης από τον ακροατή. Οι άνθρωποι εξαρτώνται από το στόμα και το σχήμα του προσώπου καθώς επίσης και από την ακοή για να καταλάβουν το νόημα. Στην έλλειψη αυτής της πληροφορίας, η αποτυχία στην επικοινωνία είναι πιο πιθανή. Το McGurk effect καταγράφηκε για πρώτη φορά από τους ερευνητές Harry Mc Gurk και John MacDonald το 1976. Μερικές φορές το αποκαλούν «McGurk effect - MacDonald effect».
Το McGurk effect ήταν φανερό σε μερικούς ανθρώπους για πολύ καιρό πριν πάρει το όνομα του. Οι κωφοί και οι βαρήκοοι άνθρωποι επικοινωνούσαν για αιώνες με το διαβάζουν τα χείλη των άλλων. Ένας έμπειρος στο διάβασμα των χειλιών παίρνει το περισσότερο νόημα από την παρακολούθηση του στόματος και των κινήσεων του προσώπου του ομιλητή. Οι λογοθεραπευτές και οι ερευνητές μελετώντας αυτό το φαινόμενο σύντομα συνειδητοποίησαν ότι αυτό εφαρμοζόταν και από τα άτομα με κανονική ακοή επίσης. Δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι ασυνείδητα εξασκούνταν σε μια μορφή διαβάσματος χειλιών στην καθημερινή τους επικοινωνία.
Το McGurk effect μπορεί να παρατηρηθεί εύκολα. Σε μία συνηθισμένη συζήτηση, ο ακροατής παρακολουθεί το πρόσωπο του ομιλητή. Εάν ο ακροατής κοιτάξει αλλού, χρειάζεται μεγαλύτερη συγκέντρωση για να κατανοήσει τα λόγια του ομιλητή, και μερικές προτάσεις ίσως χρειαστεί να επαναληφθούν. Όταν το πρόσωπο του ομιλητή είναι ορατό, ο ακροατής θα εξαρτάται από τις κινήσεις του προσώπου και του στόματος, καθώς επίσης και από το περιεχόμενο και την πρόθεση του ομιλητή, για να κατανοήσει πλήρως το λόγο του πομπού.
Οι ερευνητές μπορούν να δείξουν το McGurk effect ενδελεχώς με εξομοιωτές λόγου από κομπιούτερ. Αυτά τα προγράμματα προβάλλουν μία εικόνα ενός ανθρώπινου προσώπου η οποία είναι συντονισμένη από πριν με προγραμματισμένες προφορικές φράσεις. Μπορούν επίσης να προγραμματιστούν, αντίθετα με τους ανθρώπους, για να πάρουν ένα οπτικό σχήμα ενός διαφορετικού ήχου από ένα που ομιλείται. Όταν συμβαίνει αυτό, οι ακροατές είναι πιθανό να αντιληφθούν ένα τρίτο ήχο μαζί. Αυτό έχει παρατηρηθεί ακόμα και αν οι ακροατές γνωρίζουν τι κάνει ο εξομοιωτής, προτείνοντας ότι το McGurk effect είναι ριζωμένο βαθιά στην ανθρώπινη συνείδηση.
Το McGurk effect έχει γίνει το αντικείμενο μελέτης από εξειδικευμένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές άτομα που δουλεύουν πάνω σε λογισμικά για την αναγνώριση της φωνής. Φαίνεται να είναι πιθανή η πλήρης κατανόηση των πολύ λεπτών αποχρώσεων του ανθρώπινου λόγου και τέτοια προγράμματα πρέπει να λάβουν το McGurk effect υπόψη. Τα προγράμματα στην πορεία θα χρησιμοποιούν μία μικρή κάμερα για να παρατηρεί τις κινήσεις του προσώπου του ατόμου καθώς το άτομο εκφέρει μία εντολή. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής τότε θα ενσωματώνει αυτές τις πληροφορίες με τον ηχογραφημένο ήχο για μια πιο ακριβή κατανόηση της εντολής που εκφωνήθηκε.

Μετάφραση από την αγγλική από την Lingorini Phil UOC, μέλος της ομάδας του blog Genuistics.

Πηγή: wisegeek.com

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Genuistics - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -